• Hexite Software Blog Nieuws en berichten

Wat zijn API’s en koppelingen?

api-foto

U heeft waarschijnlijk de term ‘API‘ voorbij zien komen. Updates van allerlei applicaties kondigen vaak nieuwe API’s voor ontwikkelaars aan. Maar wat is een API en hoe gebruiken ontwikkelaars en bedrijven ze?

Applicatie-programmeerinterface?

De term API is een afkorting en staat voor “Application Programming Interface”.

De volgende analogie beschrijft de API als een keuzelijst, de keuzelijst biedt een lijst met (ja duh) keuzes die de ontwikkelaar zelf samenstelt. Wanneer de ontwikkelaar aangeeft welke keuzes gewenst zijn, doet de opsomming van de keuzes het werk en voorziet de ontwikkelaar van enkele resultaten. Het resultaat is dat je niet precies weet hoe de keuzelijst jouw resultaten teruggeeft, maar dat hoeft dan ook niet.

Evenzo somt een API een aantal bewerkingen op die ontwikkelaars kunnen gebruiken, samen met een beschrijving van wat ze doen. De ontwikkelaar hoeft niet per se te weten hoe een besturingssysteem bijvoorbeeld een dialoogvenster “Bestand verwijderen” opbouwt. De ontwikkelaar hoeft alleen te weten dat een functie beschikbaar is voor de bovenstaande functionaliteit.

Dit is natuurlijk geen perfecte metafoor, maar wel een handvat voor een leek. Omdat ontwikkelaars mogelijk hun eigen gegevens aan de API moeten verstrekken om de resultaten te krijgen. Met API’s kunnen ontwikkelaars tijd besparen door gebruik te maken van de implementatie van een platform om het belangrijkste werk te doen. Dit helpt de hoeveelheid code die ontwikkelaars moeten maken te verminderen en helpt ook om meer consistentie tussen apps voor hetzelfde platform te creëren. API’s kunnen de toegang tot hardware- en softwarebronnen beheren.

Applicaties koppelen

API’s worden ook om allerlei andere redenen gebruikt. Als u bijvoorbeeld ooit een Google Maps-object op een website gebruikt, gebruikt die website de Google Maps API om die kaart in te sluiten. Google stelt dergelijke API’s bloot aan webontwikkelaars, die de API’s vervolgens kunnen gebruiken om objecten rechtstreeks op hun website te tonnen. Als dergelijke API’s niet bestonden, zouden ontwikkelaars misschien hun eigen kaarten moeten maken en hun eigen kaartgegevens moeten verstrekken om een ​​kleine interactieve kaart op een website te plaatsen.

En omdat het een API is, kan Google de toegang tot Google Maps op websites van derden beheren, zodat Google deze op een consistente manier gebruiken.

API’s maken het leven van ontwikkelaars makkelijker

Stel dat u een app wilt ontwikkelen. Elk besturingsysteem biedt een groot aantal API’s om dit voor u gemakkelijker te maken.

Als u een webbrowser wilt gebruiken om bijvoorbeeld een of meer webpagina’s weer te geven, hoeft u niet uw eigen webbrowser helemaal opnieuw te programmeren voor uw toepassing. U gebruikt de webbrowser API om dit proces te automatiseren.

Als u foto’s of video’s van de camera van de smartphone wilt maken, hoef je niet je eigen camera-interface te bouwen. U gebruikt de camera-API om de ingebouwde camera van de smartphone in uw app. Als er geen API’s zouden bestaan ​​om dit gemakkelijk te maken, zouden app-ontwikkelaars hun eigen camerasoftware moeten maken en de invoer van de camerahardware moeten interpreteren. De ontwikkelaars van het besturingssysteem van Android of Apple hebben al dit harde werk gedaan, zodat de ontwikkelaars de camera-API gewoon kunnen gebruiken om een ​​camera te gebruiken; vervolgens verder kunnen gaan met het bouwen van hun app. En wanneer Apple of Android de camera-API verbetert, zullen alle apps die erop vertrouwen automatisch van die verbetering profiteren.

Dit geldt voor elk platform. Wilt u bijvoorbeeld een dialoogvenster maken op Windows? Daar is een API voor. Wilt u vingerafdrukverificatie op Android ondersteunen? Daar is ook een API voor, dus je hoeft niet de vingerafdruksensor van elke verschillende Android-fabrikant te testen. Ontwikkelaars hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.

Koppeling met Hexite Identity

Ook Hexite Software biedt de mogelijkheid om te koppelen met systemen en API’s. Een van de producten van Hexite Software faciliteert veilige uitwisseling tussen systemen. Hexite Identity is de totaaloplossing voor het veilig communiceren tussen meerdere koppelingen.