• Hexite Software Blog Nieuws en berichten

2D Templated packing algoritme

packing-box

Packing algoritmes zijn gemaakt om zoveel mogelijk objecten in een ander object te stoppen. Denk hierbij aan een doos waar je zoveel mogelijk kleine dozen in wilt stoppen.

Wat zijn packing algoritmes

Packing algoritmes zijn gemaakt om zoveel mogelijk objecten in een ander object te stoppen. Denk hierbij aan een doos waar je zoveel mogelijk kleine dozen in wilt stoppen. Dit is echter een complex combinatorisch probleem. Hierdoor weet een algoritme nooit wat het “juiste” antwoord is. Er zijn echter algoritmes om het juiste antwoord in te schatten, dit noemen we een heuristiek algoritme.

Opdracht

Het automatisch indelen van industriële barcodes, QR-codes en data-matrix codes. Het algoritme moet zoveel mogelijk ruimte besparen in een tweedimensionaal vlak. In dit tweedimensionaal vlak moeten dan weer kleinere vierkanten en rechthoeken worden geplaatst. Als laatste moet het programma een bestand genereren wat leesbaar is voor de machines en personeel.

De bovenstaande wensen moeten goed passen bij het huidige bedrijfsproces. We hebben daarom in samenspraak met de klant besproken om de opdracht op te delen in twee stukken. Het eerste stuk is het algoritme, wat verantwoordelijk is voor het onderverdelen van de plaatjes. Het tweede stuk is de integratie met het huidige bedrijfsproces.

Na de overeenkomst is Hexite Software direct aan de slag gegaan met het ontwikkelen van het algoritme en analyse van het bedrijfsproces.

2D packing algoritme

Een belangrijke eigenschap voor een packing algoritme is dat het “offline” of “online” is. Een offline algoritme heeft een of meerdere 2D vlakken waarbij zoveel mogelijk kleinere 2D vlakken in moeten passen. In het geval van een offline algoritme zijn de kleinere 2D vlakken van te voren bekend. Een live algoritme heeft de voorkennis van deze 2D vlakken niet. De overweging van Hexite Software in dit project was om een offline algoritme te bouwen. Een offline algoritme bespaart veel complexiteit als we het procesmatige en technische vlak combineren, zonder dat het eindresultaat wordt aangetast.

Resultaat algoritme omzetten naar taal machines

Mooi, het algoritme is nu klaar. Nu moeten we het omzetten naar de taal die de machines spreken. In dit geval gaat het om graveermachines met snijcapaciteit. De graveermachines maken allemaal gebruik van G-code. De was taak aan de software engineers van Hexite Software om de datastructuur van het 2D packing algoritme programma om te zetten naar G-code voor de graveermachine. Aangezien G-code een ISO standaard is, en het merk gecertificeerd is met deze standaard heeft Hexite Software een speciale parser gemaakt naar G-Code. Handing, want deze kunnen we hergebruiken voor andere projecten.

Automatisch typeplaatjes genereren graveermachine

De klant kan nu op basis van een template bestand (.svg, .ai, .dxf) aanmaken. Daarna kan de klant aangeven of er een QR-code, datamatrix code of barcode geplaatst moet worden in de template. Daarbij kan worden aangeven of bepaalde textvlakken of “id’s” een andere tekst moeten krijgen. De klant kan dit nu doen op basis van een csv bestand of via het web-paneel. Het resultaat is een SVG bestand voor de designer om het resultaat te controleren en een G-code bestand voor de machine.

Volgens de metingen hoeven de designers geen tijd meer te stoppen in het genereren van deze grote 2D platen, wat een erg tijdrovend proces is. Daarbij kwam kijken dat het erg foutgevoelig was. Deze handelingen zijn nu allemaal geautomatiseerd wat ±12 uur aan werk per week bespaart. We hebben deze berekening uitgevoerd door bij te houden hoe lang een designer bezig is met het genereren van de content vergeleken met het programma.

Werkt dit systeem voor mijn machine?

Het Packing systeem werkt voor elke graveermachine, snijmachine of andere machine met G-code aansturing. Je kan het beste contact opnemen om het zeker te weten. De merken die wij ondersteunen zijn in ieder geval:

Als jouw machine niet in de lijst staat komen we een gratis demonstratie geven, zo weten we direct of het werkt.

Kosten

Wij sturen een vrijblijvende offerte op aanvraag. We hanteren de volgende betalingsmodellen:

  • Maandelijks abonnement
  • Per packing job
  • Eenmalig

Maker spaces, goede doelen en ANBI instellingen kunnen dit programma aanschaffen met een gereduceerd tarief.

Herken jij dit probleem of wil je een demo?

Neem gerust contact op, we laten graag zien hoe het werkt. Als u interesse heeft en toevallig ook de machines dan zijn wij ook in staat om de demo op locatie te geven. Zo kun je direct zien of het goed werkt.

Contact? dat gaat in eerste instantie het beste via de mail.